SCHEP VAN TRIEN

SCHEP VAN TRIEN DEN HEILIGE

Dit typisch streekgerecht, vooral bekend in de Rupelstreek, wordt terug op de markt gebracht.

Het origineel, met de hand geschreven recept van vader  René Marnef, de laatste fabrikant van SCHEP, was al de ganse tijd in het bezit van zijn dochter.

In onze Rupelstreek zijn nog weinig echte streekgerechten te vinden en daarom werd opnieuw aangeknoopt met de rijke traditie van het schep maken in onze contreien.

Door het huwelijk van vlees en bier, werd nu het recept lichtelijk aangepast en wordt er , in de plaats van een andere drank, KLINKAERT-bier gebruikt om het vlees in te garen.


Schep is stoofvlees, gemaakt van  paardenvlees. Paardenvlees was veel voorradig in onze streek, omdat deze lastdieren heel veel werk verrichtten op de steenbakkerijen, de “geleigen” in de volksmond,  maar ook als trekpaarden langs het kanaal Brussel-Willebroek.


In de gemeente Niel, werden zelfs twee jaarmarkten gehouden , één in maart en één in november. Deze van november is nog steeds vermaard.

Waarom twee markten? In maart startte terug het werk in de geleigen. Er werd terug steen gemaakt, de klei moest aangevoerd worden uit de kleiputten, de gevormde ongebakken bakstenen moesten naar de leuzzes gevoerd worden, om te drogen en later moesten ze naar de klamp– of ringovens gebracht worden. Men had paarden nodig !


In november was het meeste werk op de geleigen gedaan en waren de paarden overbodig geworden. Ze werden dan aangeboden ter verkoop op de jaarmarkt, zodat de steenbakkers niet moesten zorgen voor deze dieren gedurende de winterperiode.


Schep was altijd de maaltijd tijdens de jaarmarkten. We brengen een rijke traditie uit onze streek terug onder (en naar) de mensen…


SCHEP VAN TRIEN DEN HEILIGE


Samenstelling:                       paardenvlees, ajuin, zout, kruiden, Klinkaertbier


Verpakkingen  in vacuüm:     300 g, 500g, 1,9 kg

             Onze schep is steeds  vers verpakt!


Houdbaarheid:                        6 weken na fabricatie


Grote hoeveelheden kunnen ook warm aangeleverd worden voor bedrijven, instellingen en verenigingen.